Czy każda żywność jest tak samo zdrowa ?
Czy każda żywność jest tak samo zdrowa ?
autorem artykułu jest Katarzyna Szymańska
Warto zastanowić się nad tym jakie produkty wybierać i wykorzystać kilka pożytecznych informacji, które pomogą nam wybierać z szerokiej oferty artykułów spożywczych produkty najlepsze dla zdrowia.
Å»ywność wegetariaÅ„ska – zdrowa alternatywa ?
CzÄ™sto wydaje siÄ™ nam, że wartoÅ›ciowe produkty spożywcze znajdziemy na stoiskach wegetariaÅ„skich. OczywiÅ›cie w wielu przypadkach pasztecik warzywny, czy z cieciorki lub hamburgery sojowe wydajÄ… siÄ™ rozsÄ…dnÄ… alternatywÄ… dla wyrobów miÄ™snych. W koÅ„cu tyle siÄ™ sÅ‚yszy o karmieniu zwierzÄ…t paszÄ… z GMO (ziarna modyfikowane genetycznie), antybiotykami, wreszcie warunkach w jakich sÄ… hodowane. Jednak i ten medal ma dwie strony. Wystarczy uważnie przeanalizować skÅ‚ad produktu podany na etykiecie. CzÄ™sto aż roi siÄ™ tam od sztucznych dodatków – barwników, aromatów, konserwantów, wzmacniaczy smaku i zapachu. A wiÄ™c zdrowa ta żywność ? Na pewno nie grozi nam natychmiastowe zatrucie, ale czy tego wÅ‚aÅ›nie potrzebuje nasz organizm?
Żywność light - ciężki temat
Moda na zachowanie szczupÅ‚ej sylwetki wprowadziÅ‚a na rynek produkty oznaczone hasÅ‚em „Light” (czasem też 0%, lite, fit, slim) sugerujÄ…ce zmniejszenie zawartoÅ›ci. No wÅ‚aÅ›nie czy dokÅ‚adnie wiemy czego ?
Mniej cukru
W żywności typu light często unika się stosowania cukru zastepując go słodzikami. Słodziki to substancje chemiczne, któte są 200-400 razy słodsze od cukru, mogą więc być stosowane w bardzo małych ilościach, nie podnosząc kaloryczności pożywienia. Należą do nich acesulfam K (E 950), neohesperydyna DC (E 959), taumatyna (E 957), a także sacharyna (E 954), która została wycofana jako rakotwórcza, podobnie jak cyklamat (E 952). Obecnie najpopularniejszym słodzikiem jest aspartam (E 951), znany też pod nazwą Nutrasweet. Z pozoru jest całkiem bezpieczny, jednak substancje wchodzące w jego skład - kwas asparaginowy, fenyloalanina i alkohol metylowy - niewinne nie są.
Naukowcy z Fundacji Ramazziniego przeprowadzili badanie na szczurach. Obserwowali gryzonie przez 159 tygodni. W tym czasie podawali im pożywienie zawierajÄ…ce aspartam w dawkach imitujÄ…cych dzienne spożycie tego zwiÄ…zku przez ludzi. Szczury podzielono na kilka grup w zależnoÅ›ci od przyjmowanej dawki. ZwiÄ…zek ten wywoÅ‚aÅ‚ u szczurów chÅ‚oniaki, biaÅ‚aczkÄ™ oraz nowotwory (szczególnie nerek u samic i nerwów obwodowych u samców), nawet jeÅ›li spożywaÅ‚y mniejsze dawki niż dozwolone w przemyÅ›le spożywczym dla ludzi. Do myÅ›lenia powinna nam dawać informacja na opakowaniach, iż aspartam nie jest wskazany dla kobiet w ciąży – skoro nie szkodzi to dlaczego ?
Sztuczne słodziki spotkamy w takich produktach jak niskokaloryczne jogurty i desery, owocowe napoje gazowane, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, sosy do lodów, syropy do kawy, słodziki, ketchupy i ciastka bez cukru, napoje i batoniki odżywcze, miętusy, kakao błyskawiczne.
Mniej tłuszczu
Ostatnio pojawiÅ‚y siÄ™ na rynku majonezy i tÅ‚uszcze do smarowania pieczywa, które majÄ… na etykiecie informacjÄ™ sugerujÄ…cÄ… zmniejszonÄ… obecność tÅ‚uszczu. Niektóre majÄ… rzeczywiÅ›cie bardzo niskÄ… wartość kalorycznÄ… (270-390 kcal) w porównaniu z normalnÄ… margarynÄ… lub masÅ‚em (740 kcal). PrzyglÄ…dajÄ…c siÄ™ etykiecie majonezu „light” zauważymy, że tÅ‚uszcz stanowi tylko 40 proc. jego masy, ale uzyskano to przez zastÄ…pienie części oleju wodÄ… i chemicznymi zagÄ™szczaczami. Czy jest to zdrowsze ?
Poza tym musimy wiedzieć, że tÅ‚uszcz jest niezbÄ™dny dla zdrowia, rozpuszcza siÄ™ w nim wiele ważnych witamin. DecydujÄ…c siÄ™ na zakup oleju, margaryny czy majonezu powinniÅ›my raczej zwrócić uwagÄ™ na obecność napisu „vergine”, „z pierwszego tÅ‚oczenia” lub informacjÄ™, że produkt zawiera kwasy nienasycone lub nie zawiera konserwantów.
Żywność funkcjonalna
Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z tradycji dietetycznej Wschodu, gdzie zwykło się przyjmować, że pożywienie powinno być lekarstwem. W ostatnim czasie tego typu żywność zaczęła odnosić znaczące sukcesy także w USA i Europie. Moda na żywność funkcjonalną wywodzi się ze słusznego i potwierdzonego badaniami przekonania, iż większość chorób cywilizacyjnych można wyeliminować przy pomocy odpowiedniej diety.
Dla podkreślenia różnic pomiędzy żywnością funkcjonalną a pozostałą, w dokumencie wydanym przez FUFOSE (Functional Food Science in Europe) w 1999 r. przyjęto definicję mówiącą, iż "żywność może być uznana za funkcjonalną, jeśli udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy; wpływ ten polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszania ryzyka chorób. Żywność funkcjonalna musi przypominać postacią żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne działanie na organizm w ilościach, które oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą - przy czym nie są to tabletki, kapsułki ani krople, ale część składowa prawidłowej diety". W Japonii ten typ żywności jest określany jako żywność o określonym zastosowaniu zdrowotnym (FOSHU - Food for Special Health Uses).
Jest wiele metod przekształcania żywności tradycyjnej w funkcjonalną. Jedną z nich jest wzbogacanie. Może ono mieć na celu wyrównanie strat powstałych podczas produkcji (np. dodatek tiaminy i żelaza do mąki pszennej), polepszanie produktów (np. dodatek błonnika, probiotyków lub antyoksydantów w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu pokarmowego, lub nowotworów). Stosuje się również wzbogacanie interwencyjne mające na celu zapobieganie i zwalczanie określonych niedoborów w całej populacji (np. dodatek jodku potasu do soli kuchennej).
W Polsce przykładem żywności funkcjonalnej mogą być produkty zawierające dodatkowe ilości błonnika (babka płesznik), bakterii probiotycznych, jajka z kwasami omega-3, tłuszcze wzbogacone o stanole i sterole pochodzenia roślinnego, herbatki z żeń-szeniem czy guaraną, soki z dodatkiem wapnia czy witamin.
Różne grupy produktów funkcjonalnych mają wpływ na określone części organizmu: układ pokarmowy, kości, układ krążenia i serce czy układ odpornościowy.
Układ pokarmowy
W tej grupie przeważajÄ… mleczne produkty fermentowane, przede wszystkim te zawierajÄ…ce probiotyki, prebiotyki lub synbiotyki. Probiotyki, to żywe bakterie, pomagajÄ…ce utrzymać równowagÄ™ „dobrych” i „zÅ‚ych” bakterii w jelicie (m.in. L.actobacillus casei, L.actobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum.). Prebiotyki, zazwyczaj wÄ™glowodany, stanowiÄ… naturalnÄ… pożywkÄ™ dla bakterii probiotycznych, zapewniajÄ…cÄ… ich przeżycie i rozwój w jelicie (włókna fasoli, cykoria, topinambur). Synbiotyki zaÅ›, to kombinacja probiotyku i prebiotyku w jednym produkcie.
Kości
Część produktów funkcjonalnych jest wzbogacanych wapniem. Przykładem tej grupy są jogurty, napoje mleczne i soki owocowe. Czasami, dla wzmocnienia efektu, dodawana jest do nich również witamina D, odpowiedzialna w organizmie za proces przyswajania wapnia.
Układ krążenia i serce
Produkty żywności funkcjonalnej, których celem jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca i układu krążenia, zawierają najczęściej soję, kwasy tłuszczowe omega-3, fitostanol i fitosterol. Każda z tych substancji wykazuje zdolność obniżania poziomu stężenia cholesterolu we krwi. Przykładami produktów tej grupy mogą być margaryny wzbogacane w roślinne sterole lub stanole, jaja zawierające kwas tłuszczowy omega-3, czy zboża z dodatkiem soi. Druga grupa produktów to te, które zawierają dodatkowo polifenole. Te związki zawarte naturalnie np. w winogronach, aronii, zielonej herbacie zmniejszają tworzenie się skrzepów, hamują procesy zapalne w naczyniach krwionośnych, zwiększają ich rozkurcz oraz usprawniają przepływ krwi i zaopatrywanie serca w tlen. Potwierdzono licznymi badaniami antyoksydacyjne właściwości polifenoli, co znacznie ogranicza ryzyko występowania także innych chorób cywilizacyjnych.
Układ odpornościowy
Korzystny wpływ na układ odpornościowy człowieka zapewniają kultury bakterii probiotycznych oraz witaminy z grupy A, C i E. Badania dowodzą, że mogą one korzystnie wpływać na zwiększenie odporności organizmu. Przykładem produktów funkcjonalnych w tej grupie są jogurty i napoje probiotyczne. Wiele z nich ma jednocześnie korzystny wpływ na serce czy jelita.
Å»ywność „zdrowa” i „ekologiczna”
Często określeń tych używa się zamiennie tymczasem należy wyraźnie je rozróżnić. Żywność jak już wspomniano na początku powinna być zdrowa z definicji, gdyż służy odżywieniu organizmu dostarczając mu niezbędnych do życia składników.
Żywność ekologiczna to produkty spełniające wiele wymagań w zakresie ich wytwarzania. Certyfikowane produkty rolnictwa ekologicznego pochodzą od producentów, przetwórców i importerów, którzy zastosowali na wszystkich etapach produkcji metody ekologiczne oraz podlegali systemowi kontroli i uzyskali certyfikat jednostki certyfikującej. Na opakowaniu podany jest numer certyfikatu a dodatkowo możemy tam zobaczyć logo firmy, która go wydała. W Polsce stosowane są m.in. certyfikaty Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG. Dodatkowo na etykiecie powinno się znajdować oznaczenie (przedstawione w tym samym języku co sama etykieta), że produkt został objęty systemem kontroli: "Rolnictwo ekologiczne - System kontroli WE".
Najważniejszy jest rozsądek
Już kilkaset lat przed naszÄ… erÄ… Hipokrates twierdziÅ‚: „żywność może być lekiem, a lek żywnoÅ›ciÄ…”. KierujÄ…c siÄ™ tym stwierdzeniem możemy wybierać z szerokiej palety dostÄ™pnych produktów te o najbardziej korzystnych dla nas wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach. Warto dokÅ‚adnie czytać informacje umieszczone na opakowaniu. Może siÄ™ okazać, że zakupiony przez nas sok żurawinowy zawiera w swoim skÅ‚adzie sok z wiÅ›ni i jabÅ‚ek oraz 1% soku z żurawin i identyczny z naturalnym aromat żurawinowy.
Starajmy się wybierać produkty jak najmniej przetworzone, nie zawierające konserwantów i sztucznych dodatków. Żywność ekologiczną czy funkcjonalną jest trudniej zakupić i zazwyczaj jest droższa od tradycyjnej. Możemy być jednak pewni, iż nasz organizm odwdzięczy się nam za jej spożywanie większą witalnością, smuklejszą sylwetką i poczuciem, że bez konieczności stosowania kolorowych kapsułek czy tabletek naprawdę dbamy o zdrowie.
Katarzyna Szymańska
--
Więcej ciekawych artykułów na http://www.naturalnamedycyna.pl
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Zobacz takze:
Charakterystyka żurawia jako urządzenia transportowego
Polacy chętniej podróżują
Zarobki prowincjonalnych włodarzy
Triumf kampanii wizerunkowej Liberty Direct
Zalety odzieży skórzanej